Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje.

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj

Uporabljeni so piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani in analitični piškotki. Za beleženje statistike obiskanosti strani uporabljamo analitične piškotke, ki se uporabljajo za razumevanje kako obiskovalci sodelujejo s spletno stranjo. Ti piškotki pomagajo zagotoviti informacije o statistiki, metrikah, številu obiskovalcev, stopnji obiskov, viru prometa itd.

Katere piškotke lahko uporablja ta spletna stran

PiškotekTrajanjeOpis
_ga2 letiUporablja se za razlikovanje uporabnikov.
_ga_2 letiUporablja se za vztrajanje stanja seje.
_gid24 urUporablja se za razlikovanje uporabnikov.
moove_gdpr_popup1 letoPiškotek si zapomni vaše nastavitve piškotkov. Po enem letu se piškotek samodejno izbriše.