Farmacevt svetuje

ZDRAVLJENJE OKUŽB Z GARJAMI

Kaj so garje?

Garje (skabies, poljudno tudi srbečica) so nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec (Sarcoptes scabiei). Samica (dolga je 0,3 do 0,4 mm) vrta v vrhnji plasti kože (pokožnici). Povprečno dela 1 cm dolge rovčke, v katere odlaga jajčeca. Najbolj je aktivna ponoči, ko se koža v postelji segreje in tedaj tudi najbolj srbi.

Okuženi morajo čim prej pričeti zdravljenje. Vrsto zdravljenja določi zdravnik glede na klinično sliko. Ker so garje nalezljive, je obvezen pregled bolnikovih svojcev in oseb, ki z njim živijo. Vsi se morajo zdraviti istočasno.

Za uspešno zdravljenje garij je potreben pravilen postopek:

1) INFECTOSCAB 5% KREMA

Postopek:

  • Odrasli naj si nanesejo kremo zvečer pred spanjem enakomerno po vsem telesu, vključno z vratom, dlanmi in podplati. Glave in obraza ni treba namazati, če v teh predelih ni eflorescenc garij.

Pri uporabi zdravila je treba biti še posebno pozoren pri predelih med prsti na rokah in nogah (tudi pod nohti), zapestjih, komolcih, pazduhah, zunanjem spolovilu in zadnjici.

Porabiti morate celo tubo!

  • Krema mora učinkovati vsaj 6-12 ur čez noč. Če si boste umili roke, jih ponovno namažite.
  • Zjutraj se stuširajte z običajnim gelom za tuširanje ter zamenjajte perilo, oblačila, posteljnino in jih preperite. V primeru vztrajanja težav postopek ponovite čez 7 dni.
Ime zdravilaINFECTOSCAB 5% krema, SCABIACID**, SCABIANIL krema**
Potreben čas delovanja12 ur, čez noč, ponoviti čez teden dni
Kontraindikacijepreobčutljivost za zdravilno učinkovino ,

pri novorojenčkih in otrocih < 2 meseca se krema ne sme uporabljati.

Posebna pozornostMed nosečnostjo in dojenjem kreme ne smete uporabljati. Iz varnostnih razlogov naj doječe matere pet dni po uporabi zdravila ne dojijo. (Vir:  SMPC Infectoscab 5% krema)
Potrebne količineOdrasli in otroci > 12 let: 30 g

Otroci 5-12 let: 15 g (pol tube)

Otroci 1-5 let: 7,5 g (četrt tube), Otroci od 2 meseca do 1. leta: 4 g

 

2) Zdravljenje z žveplom v hladilnem mazilu/vazelinu (magistralno zdravilo izdelamo v lekarni na podlagi zdravniškega predpisa)

Trajanje zdravljenja: 5 dni

Postopek:

2.1) 1. dan:

a.) Najprej se okopajte ali stuširajte z milom in tekočo vodo, obrišite kožo in počakajte pol ure.

b.) Po koži celega telesa in okončin vključno s prsti in stopali se z vtiranjem namažite s predpisanim mazilom ali kremo, ne mažite glave. Če si boste umili roke, jih ponovno namažite.

c.) Oblecite sveže perilo in zamenjajte posteljnino.

2.2) 2.–4. dan:

enkrat na dan se ponovno namažite po zgoraj navedenem postopku, vendar brez predhodnega tuširanja (tuširanje izvedite v drugem delu dneva).

2.3) 5.dan: 

se stuširajte z milom in tekočo vodo, počakajte pol ure in nanesite mazilo ter oblecite sveže oprano perilo in preoblecite tudi posteljnino.

Sredstvo za zdravljenjeŽveplov precipitat v vazelinu
Aktivna substancaŽveplov precipitat (6-20%)
Ime zdravilaMagistralno pripravljen preparat
Potreben čas delovanja1 x dnevno 3-5 dni
Potrebne količineDojenčki in otroci do 5. leta 6%, do 15. leta 10%, odrasli 15-20%

 

RAZLOGI ZA NEUSPEH ZDRAVLJENJA

Bolnike in osebe, ki so bile z njimi v stiku, je potrebno opozoriti, da tudi po uspešnem zdravljenju mrtve pršice ostanejo v koži in povzročajo alergično reakcijo, kar lahko traja še 2-3 tedne, dokler koža ne izloči mrtvih pršic. Za lajšanje srbenja bolnikom predpišejo sredstva, ki srbenje umirijo.

Zdravljenje je lahko neučinkovito v primeru, da smo bili pri nanosu zdravila površni in nismo zajeli celotne površine kože ali pa po umivanju rok ali drugih delov telesa nismo vsakič znova nanesli kreme.

Pomembno je, da se istočasno zdravijo vsi družinski člani in osebe, ki so bile v stiku z bolnikom, drugače lahko pride do ponovne okužbe od nezdravljenih oseb.

OSTALI UKREPI

Spodaj navedeni ukrepi so kritični za uspeh zdravljenja, saj se pri morebitni nepazljivosti pri čiščenju okolice bivanja okužba lahko ponovi.

PERILO

Po prvem nanosu zdravila vsa oblačila, brisače in posteljnino operemo v pralnem stroju pri temperaturi nad 50 stopinj. Perilo, ki ga ne moremo oprati, damo za 4 dni na zrak, v tem času pršica pogine.

OKOLJE

Pohištvo, ki je prevlečeno z blagom izločimo iz uporabe za 24 ur in nato očistimo s sesalcem. Pohištvo, ki se lahko mokro čisti, po 24 urah pobrišemo z vodo in detergentom.

IZOLACIJA

Osebe z garjami ne potrebujejo izolacije, razen v primeru hude oblike (Norveške garje – pri oseba z zmanjšanim delovanjem imunskega sistema kot je npr. AIDS).

V šolo ali službo se bolniki lahko vrnejo 24 ur po zaključenem prvem zdravljenju in ni nikakršnega razloga za izključitev iz šole, vrtca ali omejevanje drugih aktivnosti!

Po zaključenem zdravljenju svetujemo kontrolni pregled čez 2-4 tedne, da preverimo učinkovitost zdravljenja. NA DAN KONTROLNEGA PREGLEDA V LABORATORIJU KOŽE NE MAŽITE!

NEDOSLEDNO IZVAJANJE VSEH UKREPOV SAMO ENE OSEBE V KOLEKTIVU IMA LAHKO ZA POSLEDICO NEUSPEŠNO ZDRAVLJENJE CELOTNEGA KOLEKTIVA !

Povzeto po:  https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/datoteke/garje_zdravljenje_pripombe_dermatologi_2019.pdf

https://www.sb-celje.si/media/files/dokumenti/Nasveti_Derma/Garje-DERMA-%20oblikovano_A4.pdf

SMPC Infectoscab 5% krema: http://www.cbz.si/cbz/bazazdr2.nsf/o/78E0F1572D78EA19C12579C2003F6643/$File/s-026146.pdf

Maša Jazbec, mag.farm.

obvestilo-nislike