Farmacevt svetuje

Vnetje sečil

Sečila odstranjujejo odpadne snovi in odvečno vodo iz telesa. Sestavljajo jih ledvice, sečevod, mehur in sečnica. Ledvica delujejo kot visokozmogljiv filter, ki uravnava ravnovesje soli in vode ter zadržuje še uporabne snovi v telesu. Prav tako uravnavajo kislinsko-bazično ravnovesje in hormonsko ravnotežje. Ledvice nenehno izločajo urin preko sečevoda in ta se zbira v mehurju ter preko sečnice izloči iz telesa.

Okužbe sečil največkrat nastanejo zaradi kužnih bakterij v sečnici in mehurju, ki izvirajo iz prebavil in se iz zadnjika zanesejo v sečila. Pojavijo se pogosteje pri ženskah kot pri moških zaradi anatomskih razlik med spoloma. Prizadenejo okoli 50% žensk in se pri več kot 30% ponavljajo. Okužbe sečil so pogostejše pri nosečnicah, ženskah v klimakteriju in bolnikih, ki imajo vstavljen urinski kateter.

Okužbe sečil se kažejo s pekočim in bolečim uriniranjem, pogostim siljenjem na vodo, motnim videzom urina (možnost prisotne krvi) in bolečinam v spodnjem delu trebuha.

 Zdravljenje

Blaga in nezapletena okužba sečnice in sečnega mehurja lahko mine sama v 3 dneh, brez uporabe izdelkov za samozdravljenje.

Težave odpravimo ali jih omilimo tudi s spremembo življenjskega sloga. Spiti moramo velike količine (2-3 litre) vode ali nesladkanih čajev. Izogibamo se pitju kave, pravega čaja, alkohola, čokoladnega mleka in gaziranih pijač.

Svetuje se tudi pogostejše in polno odvajanje urina (na 2-3 ure) ter uriniranje kmalu po spolnem odnosu.

Težave si lahko lajšamo s pitjem zdravilnih čajev, ki vsebujejo list vednozelenega gornika (Uvea-ursi folium), zel zlate rozge, plod ameriške brusnice, list navadne breze, korenino navadnega gladeža, list koprive, zel njivske preslice, zel golega kilavca in korenino navadnega peteršilja. Zdravilne rastline oziroma njihovi izvlečki delujejo tako, da pozdravijo vnetje ali pa povečajo izločanje urina ter izpiranje mehurja in sečnih poti.

Posežemo lahko tudi po zdravilu, rastlinskega izvora, v obliki tablet.

Težavam se lahko izognemo ali zmanjšamo tveganje za njihov pojav, če se obrišemo od nožnice proti zadnjiku in tako zmanjšamo prenos bakterij iz prebavnega trakta v sečnico ter ne uporabljamo penečih se kopeli, intimnih dezodorantov, pen in pršil za uničenje spermijev kot zaščito pred neželeno nosečnostjo. Prav tako se ne svetuje uporaba agresivnih čistilnih sredstev za nego intimnih delov.

Opozorila

  • Blažje oblike vnetij, ki trajajo manj kot 2 dni, lahko zdravimo sami brez obiska zdravnika. Ženske, ki se jim vnetje ponavlja, morajo obiskati zdravnika, prav tako je obisk zdravnika potreben za moške, da lahko zdravnik izloči možnost resnih zapletov, kot so ledvični kamni in težave s prostato.
  • Nosečnice morajo zaradi prisotnosti bakterij v urinu obiskati zdravnika, da jim ta predpiše ustrezno zdravljenje, s katerim se prepreči vnetje ledvic in drugi možni zapleti.
  • Takoj obiščite zdravnika, če so se bolečine začele brez jasnega vzroka ali če se le-te pogosto ponavljajo, če je uriniranje pekoče ali če je v urinu prisotna kri.
  • Posebna previdnost je potrebna tudi pri ljudeh, ki imajo ledvične kamne, sladkorno bolezen in pri ljudeh z občutljivim želodcem.

Ali ste vedeli?

  • Sečnica je pri ženskah nekoliko krajša kot pri moških, zato bakterije lažje prodrejo vanjo in potujejo naprej do mehurja.
  • Dodatno obrambo pri moških proti bakterijskim okužbam sečil predstavlja tudi izloček prostate.
kidney