Farmacevt svetuje

Vitamin D3 - ključen skozi celo življenje

Vitamin D je v maščobi topen vitamin. V naravi se nahaja v 2 oblikah, in sicer kot ergokalciferol (vitamin D2), ki ga v telo vnašamo z rastlinsko hrano, in kot holekalciferol (vitamin D3), ki ga v telo vnašamo s hrano živalskega izvora (ribje olje, sardine, losos, tuna, jajčni rumenjak, mleko in mlečni izdelki). Vitamin D3 nastaja tudi v našem telesu s pomočjo sončnih žarkov. Naše telo samo tvori dovolj vitamina D, če nekajkrat na teden po približno 15 – 30 minut soncu izpostavljamo obraz, roke in dekolte ali druge dele kože. Pomembno je, da smo pri tem izpostavljeni neposredni sončni svetlobi in nismo zaščiteni s sončnim faktorjem. Po nekaj minutah sončenja se nato umaknemo v senco ali pa uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem in oblačila.

Naloge vitamina D v našem telesu

Vitamin D ima v našem telesu številne naloge. Velik pomen ima pri uravnavanju ravni kalcija, ki je pomemben za zdravje mišic in kosti, in fosfatov. V zadnjem času, predvsem v času pandemije bolezni COVID-19,  je v ospredju njegova pomembna vloga pri regulaciji imunskega sistema.

Pomanjkanje vitamina D

Ljudje, ki veliko časa preživijo v zaprtih prostorih ali živijo na severnih zemljepisnih širinah, si dovolj vitamina D lahko zagotovijo le z ustrezno prehrano ali z jemanjem vitaminskih prehranskih dopolnil. V kolikor vitamina D ne nadomeščamo z bodisi ustrezno prehrano ali zadostnim izpostavljanjem soncu, pride do pomanjkanja vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je zelo pogosto, po ocenah naj bi vitamina D primanjkovalo eni milijardi ljudi. Najbolj razširjeno je pri starostnikih in otrocih, ki uživajo z vitaminom D revno prehrano.

Pomanjkanje vitamina D povzroči premajhno vsebnost kalcija in fosfatov v telesu. Pri odraslih na njegovo pomanjkanje kažejo pogosti zlomi kosti, zmanjšana kostna in mišična masa. Pri otrocih se lahko pojavijo zaostanek v rasti in deformacije skeleta, zlasti dolgih kosti, oziroma rahitis. Zato dojenčki dobivajo kapljice z D vitaminom, saj vsebnost vitamina D v materinem mleku ne zadošča za pokrivanje potreb.

Stanje vitamina D v organizmu ugotavljajo v biokemijskih laboratorijih na podlagi koncentracije 25-hidroksi vitamina D v krvni plazmi.

Tveganja zaradi prevelikega vnosa

Vitamin D je vitamin, ki je topen v maščobi, zato se je potrebno izogibati prekomernemu vnosu. Lahko pride do pojava hipervitaminoze ob vnosu vitamina D med 125 – 1.000 µg (5.000 – 40.000 i.e./dan) za obdobje 1 meseca. Z njo je najbolj povezana hiperkalciemija, ki povzroči nalaganje kalcija v mehkih tkivih ter motnje v delovanju srca, ledvic, razjede v koži in krče v mišicah.

Priporočila za nadomeščanje vitamina D3 (holekalciferola)

Na tržišču je trenutno velika izbira zdravil in prehranskih dopolnil, s katerimi lahko nadomeščamo pomanjkanje vitamina D. Ker lahko pride pri posameznikih do prevelikega odmerjanja vitamina D, je potrebno vedeti, kakšna je dnevna doza vitamina D, ki ga lahko zaužijemo.

PREVENTIVAODMERJANJE
ODRASLIZdravi800 – 2000 i.e./dan od začetka oktobra do konca aprila
OGROŽENIOdrasli s kroničnimi obolenji

Starejši od 70 let

Zdravstveni delavci

1.000 – 2.000 i.e./dan ali 10.000 – 14.000 i.e./tedenVse leto
Svojci obolelih v istem gospodinjstvu

tvegani stiki s COVID-19 pozitivnimi osebami

Vsaj 1 mesec oz. od oktobra do aprila
Nosečnice1.500 – 2.000 i.e./danvso nosečnost
OTROCIDo 1. leta400 – 1.000 i.e./dan
1. – 18. leta600 – 1.000 i.e./dan

i.e. – mednarodna enota; 1000 i.e. = 25 µg

Določena zdravila vplivajo na povečano ali zmanjšano delovanje vitamina D, zato se pred jemanjem določenega zdravila brez recepta ali prehranskega dopolnila z vitaminom D, posvetujte z zdravnikom ali farmacevtkami v naši lekarni.

Leja Zadravec, mag. farm.

vitamin d