Farmacevt svetuje

UŠIVOST – PREVENTIVA, ODSTRANJEVANJE IN ZDRAVLJENJE

Za ušivost so značilne žive uši (siva uš ali naglavna uš; Pediculus humanus var. capitis) oziroma gnide – jajčeca na laseh. Najpogosteje se pojavlja med predšolskimi otroci v vrtcih in med šolskimi otroci v šoli, ki so med druženjem in med igro v tesnejšem stiku. Uši se lahko prenašajo tudi ob stiku glave z oblazinjenim pohištvom ali naslonjalom v avtobusu ter s predmeti, ki si jih izmenjujejo: glavniki, krtačami, kapami. Poleg naglavne uši poznamo še oblačilno ušivost, ki jo povzroča bela uš ali oblačilna uš (Pediculus humanus var. corporis), in sramno ušivost, ki jo povzroča sramna uš (Phthirus pubis).

Uši se prehranjujejo s človeško krvjo. Ob vbodu v kožo s svojo slino spustijo anestetik in sredstvo proti strjevanju krvi, ki čez čas povzročijo draženje, nenaden pojav močnega srbenja in rdečine po lasišču. Srbenje se navadno pojavi šele nekaj tednov po prisotnosti uši. Praskanje z nečistimi prsti pa lahko povzroči nadaljnje okužbe.

Kako vemo, da imamo uši?

Pogostejše in intenzivnejše praskanje po lasišču je tako prvi opozorilni znak prisotnosti uši in zahteva temeljit pregled lasišča. Če pri tem odkrijemo eno samo uš, ki se živahno premika, je znak za ušivost. Prav tako velja, če odkrijemo gnide, prilepljene na lasišče, saj to pomeni, da ima oseba vsaj eno živo uš, ušivost pa se bo samo še stopnjevala. Zato je potrebno začeti z odpravljanjem uši.

Uši najlažje odkrijemo, če lasišče prečešemo z gostim glavnikom oziroma glavnikom za uši (glavnik ima razmik med zobmi 0,2 do 0,3 mm).

Postopek prečesavanja

  • Najprej lase razčešemo z navadnim glavnikom, nato pa jih pričnemo prečesavati z gostim glavnikom.
  • Okrog vratu namestimo bel papir ali brisačo ali pa lase prečešemo nad kadjo, ki smo jo predhodno obložili s papirjem.
  • Prečesavati začnemo za ušesi, od korena las proti konicam, torej po celi njihovi dolžni. Vsak pramen je potrebno prečesati 4-krat do 5-krat.
  • Po vsakem potegu pazljivo preglejmo glavnik in ga obrišimo s papirnatim robčkom, ki ga nato varno zavržemo v plastično vrečko.
  • Po prečesavanju je potreben natančen pregled papirja ali brisače, glavnik pa namočiti v vroči vodi, ki mora imeti več kot 60°C.
  • Za lažje odstranjevanje gnid z las lahko uporabimo razredčeni kuhinjski kis, s katerim navlažimo lase.
  • Po prečesavanju lase umijemo z navadnim šamponom.
  • Namesto gostega glavnika lahko uporabimo električnega. Prečesavanje z njim lahko ponavljamo vsak dan, saj deluje fizikalno in uspešno nadomešča kemijska sredstva.

Odstranjevanje uši iz okolice

Uš brez krvi preživi le nekaj dni. Občutljiva je tudi na mraz (zamrzovanje) in temperaturo nad 60°C. Torej je potrebno obleke in posteljnino oprati pri višji temperaturi (nad 60°C). Lahko pa npr. blazine in plišaste igrače zavijemo v plastično vrečo in pustimo v zamrzovalniku 24-48 ur. Predmete, ki jih ne moremo prati, spravimo v dobro zatesnjeno plastično vrečko in pustimo na sobni temperaturi od 10 do 14 dni. Oblazinjeno pohištvo, talne obloge, avtomobilske sedeže, vzglavnike in drugo temeljito očistimo s sesalnikom in čistilnimi sredstvi. Po sesanju staro vrečko takoj zavržemo v zabojnik za smeti in jo zamenjamo z novo.

Uporaba izdelkov za uničevanje, odstranjevanje in odganjanje uši ter gnid

Po nasvet se lahko odpravite v lekarno, kjer vam bomo pomagali pri izbiri ustreznega preparata. Za primeren izdelek za odpravo ušivosti se odločimo glede na starost in občutljivost prizadete osebe. Namreč za nekatere skupine uporabnikov (dojenčki, majhni otroci, nosečnice, doječe matere) so določeni preparati odsvetovani oziroma prepovedani.

Pri uporabi določenega izdelka je potrebno upoštevati splošno priporočilo, da na lasišče in lase nanesemo zadostno količino preparata, da le ta prekrije celotno lasišče in lase.

Leja Nosan, mag. farm

UŠI