Farmacevt svetuje

SUHO OKO

Suho oko je eno najpogostejših očesnih boleznih, pojavnost pa se še povečuje zaradi staranja prebivalstva. Je bolezen solz in očesne površine, ki se kaže s simptomi neugodja, motnjami vida in nestabilnim solznim filmom. Zaradi pomanjkanja solz ali motenj v nastajanju solznega filma nastajajo spremembe na očesni površini, ki se lahko stopnjujejo in vodijo do poškodb veznice ter roženice. Suhega očesa se ne da vedno ozdraviti, lahko pa težave omilimo in preprečimo okvare na očesu.

O suhem očesu govorimo, kadar je prisoten en ali več od sledečih simptomov: občutek peska v očeh, zbadanje in praskanje, pretirano solzenje, utrujene oči, rdečina (razširjene žilice na očesni površini), odsotnost leska, zjutraj zlepljene očesne veke, oteženo branje ali delo z računalnikom in motnje vida.

Za hitro olajšanje težav si pomagamo z nadomestki solz (t.i. umetne solze ali vlažilne kapljice za oči). Sami si lahko pomagamo tudi tako, da odpravimo vzroke za nastanek suhega očesa oziroma zmanjšamo vplive iz okolja, kot npr. da:

 • se ne zadržujemo se v suhih, klimatiziranih in zakajenih prostorih,
 • poskrbimo za redne premore pri delu z računalnikom,
 • poskrbimo za zračno vlago v prostoru (vsaj 50%),
 • ne uporabljamo kozmetike, ki draži oči,
 • večkrat pomežiknite,
 • zrak iz ventilacije naj vam ne piha direktno v oči,
 • pijte zadosti tekočine in zaužijte zadosti vitamina C ter omega 3 maščobnih kislin,
 • uporabljajte nadomestke solz, v kolikor nosite kontaktne leče.

 

 Nadomestki solz

Nadomestki solz izboljšajo vlaženje oči, zmanjšajo neprijeten občutek zbadanja  očeh in preprečijo poškodbe očesne površine. Na voljo so v obliki kapljic in gela za oči kot zdravila ali medicinski pripomočki. Izdelki za oči lahko vsebujejo konzervans ali pa so brez njega.

Vloga konzervansa v izdelkih za oči je preprečevanje razmnoževanja tistih bakterij, ki bi lahko pri uporabi zdravila škodovale očesu. Vendar pa konzervansi lahko dražijo oko in/ali uničijo maščobni sloj filma ter pri tem poškodujejo površino roženice. Primernejši so konzervansi, ki v stiku z očesno površino razpadejo v neškodljive sestavine.

Izdelki brez konzervansa so primerni za osebe, ki so občutljivi na konzervans. Pri uporabi teh izdelkov je potrebna večja skrb za higieno pred vkapavanjem, da preprečimo okužbo zaradi vnosa bakterij z rokam. Če prijemamo izdelek z rokami ali pa se z njim dotaknemo očesne površine, sterilnost ni več zagotovljena.

Pri uporabnikih kontaktnih leč je potrebna pravilna izbira pripravka. Ljudje z mehkimi kontaktnimi lečami ne smejo uporabljati kapljic z benzalkonijevim kloridom, saj se ta lahko naloži v leče in spremeni njihovo barvo.

Ali ste vedeli?

Oko za normalno delovanje potrebuje solze. Te varujejo oko pred vdorom bakterij in tujkov ter omogočajo jasen vid. Pri vsakem utripu veke se oko navlaži in očisti. Pri dolgotrajnem delu z računalnikom se število utripov zmanjša. Oko postane suho in se nadraži, kar daje občutek peska v očeh. Pogosteje se vname, kar pa vodi v poškodbo roženice in poslabšanje vida.

Opozorila

Zdravnika obiščite, če:

 • se težave pojavljajo pogosteje in v določenem letnem času,
 • so težave posledica poškodbe zaradi tujka,
 • so težave z očmi posledica vnetja, pri katerem je prisoten gnojni izcedek,
 • v treh dneh ni vidnega izboljšanja ali pa se pojavijo bolečine v očesu, poslabšanje vida, pordelost in stalno draženje.

 

Leja Nosan, mag.farm.

kapljanje v oko