Farmacevt svetuje

SONČNE OPEKLINE IN DRUGE KOŽNE SPREMEMBE ZARADI SONCA

Poleti vedno več prostega časa brezskrbno preživljamo na soncu v naravi. Pri tem pa včasih radi pozabimo na zaščito pred soncem. Izpostavljenost soncu povzroča sončne opekline. Ponavljajoča se izpostavljenost pa povečuje tveganje za pojav kožnega raka in za spremembe v očeh (npr. nastanek bolezni rumene pege, sive mrene). Vodi tudi v prezgodnje staranje kože, gube in starostne pege.

Sončne opekline so poškodbe kože, ki nastanejo kot posledica delovanja ultravijoličnih B (UV-B) žarkov določenih valovnih dolžin. Na predelih kože, ki je bila čezmerno izpostavljena soncu, se lahko pojavijo sončne opekline različnih stopenj, od pordele in rahlo otečene kože do hudih opeklin z mehurji in prizadetostjo celega telesa. Rdečina nastopi od 4 do 6 ur po sončenju, najizrazitejša je po 12 do 24 urah. Po 72 urah se počasi umirja.

Hujše sončne opekline lahko spremljajo tudi povišana telesna temperatura, glavobol, utrujenost, zmedenost, slabost in bruhanje. V teh primerih je potreben obisk zdravnika.

Za sončne opekline so najbolj ogrožene osebe z manj melanina (svetlopolti rdečelasci z velikim številom peg) in otroci, kajti sončne opekline v otroštvu povečajo tveganje za nastanek kožnega raka v kasnejših letih.

Preprečevanje sončnih opeklin

Da nas ne opeče, je pomembno, da upoštevamo naslednja priporočila.

 • Ne izpostavljajmo se sončnim žarkom med 10. in 16. uro.
 • Nosimo pokrivalo, lahka svetla oblačila in sončna očala.
 • Kožo zaščitimo s pripravki za zaščito pred soncem, ki imajo popolno zaščito proti UVA in UVB žarkom.
 • Pripravke za zaščito pred soncem nanesemo 30 minut pred izpostavljanjem soncu, nato na vsaki 2-3 ure, takoj po kopanju ali obilnemu znojenju.

Izbira primernega pripravka za zaščito pred soncem

Pripravek za zaščito pred soncem izberemo glede na starost osebe, tip kože, stopnjo porjavelosti, letni čas in mesto sončenja (morje, gore, na snegu, …).

 • Na izdelku mora biti naveden zaščitni faktor (UV faktor), ki nam pove, kolikokrat dlje smo lahko izpostavljeni soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo. Večji kot je faktor, manjši delež sončnih žarkov doseže kožo. Izdelki imajo glede na faktor različno stopnjo zaščite. Priporočena je uporaba faktorjev med 30 in 50.
 • Zelo pomembno je, da ima izdelek zaščito tako pred UV-A kot pred UV-B žarki. V kolikor ste nagnjeni k alergijam izberite pripravek, ki vsebuje mineralni filter, saj ti odbijejo UV žarke in ne prodrejo v kožo. V nasprotju z mineralnimi filtri, kemični filtri  pogosteje prispevajo k nastanku alergij. Nekateri novejši izdelki za sončenje vsebujejo tudi antioksidante, ki pripomorejo k manjši verjetnosti pojava alergij ali pa se le te pojavijo v blažji obliki.
 • Poleg tega je pri izbiri primernega pripravka za zaščito pred soncem pomembna izbira podlage glede na tip kože: mleko, gel, oljna raztopina, krema. Koristno je vedeti tudi, ali je izdelek odporen na vodo.

Priprava na sončenje s prehranskimi dopolnili

Dodatno se pred soncem lahko zaščitimo tudi z uživanjem določenih prehranskih dopolnil. Osnovna le-teh je beta-karoten, ki je pomemben vir vitamina A in antioksidant. Povzroča oranžno barvo sadja in zelenjave.

Beta-karoten v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina, ki predstavlja enega izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnim sevanjem. Melanin nastaja v posebnih celicah, melanocitih, ki se nahajajo v koži. Sončni žarki povzročijo hitro pretvorbo predstopenj melanina v njegovo aktivno obliko ter premik melanina v vrhnje plasti kože. V nadaljevanju tudi vzpodbudi nastanjanje melanina v melanocitih, kar se pokaže po 24 do 72 urah, ko koža potemni in postane manj občutljiva za škodljivo delovanje UV žarkov.

Pod vplivom beta-karotenov melanociti že pred prvo izpostavitvijo našega telesa sončnim žarkom v koži proizvajajo melanin in jo s tem pripravijo na sončenje. Z uživanjem beta-karotena v obdobju pred sončenjem tako lahko okrepimo lastne obrambne mehanizme v koži pred negativnimi učinki sonca.

Z uživanjem prehranskih dopolnil z beta-karoteni je priporočljivo začeti vsaj 2 do 4 tedne pred daljšim izpostavljanjem soncu in nadaljevati v obdobju sončenja, skupaj z uporabo kreme za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem. Z nadaljevanjem terapije po končanem obdobju sončenja lahko ohranimo zagorelost polti dalj časa.

Zdravljenje sončnih opeklin

Z zdravljenjem sončnih opeklin začnimo takoj.

 • Čim prej se umaknimo v senco.
 • Prizadeto mesto hladimo s hladilnimi obkladki ali hladilnimi geli.
 • Opečeno kožo prekrijemo s svetlimi, ohlapnimi in ne pretankimi oblačili.
 • Prekrijemo tudi predele, kot so vrat, dekolte in obraz.
 • Pijemo večje količine vode v rednih presledkih (ne samo takrat, ko smo žejni).
 • Dokler opeklina ne izgine, se zadržujemo v senci in kožo prekrivamo z oblačili.

Alergija na sonce

Alergija na sonce je stanje, pri katerem sončna svetloba povzroči kožno reakcijo, ki se kaže s pojavom srbečice in izpuščajev na predelu kože, ki je bil izpostavljen sončnim žarkom. Pride lahko tudi do koprivnice in hujših izpuščajev.

Do reakcije pride, ko ultravijolični žarki povzročijo spremembe kožnih celic. Te spremembe povzročijo imunski odziv, ki povzroči nastanek simptomov. Določena zdravila in zdravstvena stanja lahko povzročijo, da je koža bolj občutljiva na sončno svetlobo. O tem lahko povprašate svojega osebnega zdravnika ali pa se posvetujete v lekarni.

Želimo vam veliko lepih brezskrbnih počitniških dni!

Leja Zadravec, mag. farm.