Farmacevt svetuje

Schüsslerjeve soli in alergije

Pomlad je čas, ki ga veliko ljudi (žal) povezuje tudi z alergijami. Približno 90 odstotkov vseh alergij so alergije tipa I, znane tudi kot alergije takojšnjega tipa. Sem spadajo na primer alergije na cvetni prah trav in dreves, alergije na pršice, hrano, čebelji in osji strup ter živalski prhljaj oz. slino. Naš imunski sistem tvori protitelesa razreda IgE (imunoglobulin E) proti omenjenim alergenom, saj le te prepozna kot »sovražnika«. Pri trku protitelesa z alergenom se sprožijo vnetni prenašalci, kot je histamin, to pa sproži alergijske simptome.

Simptome alergije lahko učinkovito in brez neželenih učinkov, ter brez kontraindikacij lajšamo oz. preprečujemo tudi s Schüsslerjevimi solmi.

Kaj so Schüsslerjeve soli

Schüsslerjeve soli so homeopatsko razredčeni endogeni minerali, ki delujejo tako, da pokrijejo deficit intracelularnih depojev mineralov. Homeopatsko potenciranje Schüsslerjevih soli je pomembno zato, da soli lahko vstopijo v celico in se tam vključijo v metabolne procese.

Minerali se v telesu nahajajo ekstracelularno kot gradniki (npr. kosti, zob…) in intracelularno kot regulatorji, ki so pomembno vključeni v celične metabolne procese. Vsaka mineralna (celična) sol ima v telesu specifično vlogo; npr. za obnovo, za čiščenje… Sodoben, hiter način življenja, različne fizične težave, stres  in psihične ter prekomerne športne obremenitve zelo povečajo potrebo po mineralnih soleh.

Če iz kakršnega koli razloga, npr. zaradi alergije, pride do znižanja nivojev mineralnih soli znotraj celice, to vodi v neravnovesje, ki se sprva kaže z manjšimi težavami, dolgoročno pa to lahko vodi v večje težave kroničnega tipa oz. v bolezen.

Schüsslerjeve soli pri alergijah

Schüsslerjeve soli lajšajo simptome senenega nahoda in akutne alergije (izcedek iz nosu, kihanje, draženje očesne veznice, koprivnica, srbenje). Če jih začnemo jemati dovolj zgodaj oz. jih jemljemo daljši čas, pa lajšajo tudi simptome kronične alergije in alergijske astme ter zmanjšujejo dovzetnost za alergije. Pri alergijah so še posebej pomembne spodaj omenjene Schüsslerjeve soli:

Schüsslerjeva sol Št. 8 Natrium chloratum                          

Ta mineral veže nase biološke toksine in je glavna Schüsslerjeva sol za alergije. Je funkcionalno sredstvo za tekočinsko ravnovesje in termoregulacijo; pomembno lajša simptome draženja nosne (kihanje, smrkanje) in očesne sluznice (srbenje, solzenje).

Schüsslerjeva sol Št. 3 Ferrum phosphoricum

Pospeši presnovne procese v telesu in tako ojača imunski odziv organizma; alergije namreč sprožijo vnetne procese v telesu.

Schüsslerjeva sol Št. 4 Kalium chloratum

Je mineral žlez, ki so pri alergijskih procesih izdatno obremenjene, pomemben pa je tudi v smislu detoksa; nase veže škodljive kemične spojine, ki so lahko vzrok alergijskih reakcij.

Homeopatski kompleks Zellallergie                                   

Poleg že zgoraj omenjenih Schüsslerjevih soli št. 8, 3 in 4, so v kompleksu prisotne še:

Schüsslerjeva sol Št. 2 Calcium phosphoricum

Zagotavlja stabilno ravnotežje beljakovin in razbremenitev beljakovinskega balasta; alergeni so namreč pretežno beljakovinske spojine.

Schüsslerjeva sol Št. 10 Natrium sulfuricum

Opolnomoči delovanje jeter. Jetra so namreč pri alergijah obremenjena z razgradnjo beljakovinskih alergenov  in z izločanjem škodljivih tujih snovi.

V kompleksu Zellalergie sta poleg osnovnih Schüsslerjevih soli prisotni še dve dopolnilni soli, ki pripomoreta k sinergističnemu delovanju v kompleksu vsebovanih učinkovin;

Schüsslerjeva sol Št. 21 Zincum chloratum

Je močan antioksidant v telesu ki zmanjšuje dovzetnost za alergije in krepi telesu lasten imunski sistem. Krepi čute, predvsem vid, vonj in okus.

Št. 24 Arsenum iodatum D12 

Pomaga pri akutnih alergijah vseh vrst, srbečih izpuščajih, senenem nahodu, alergični astmi

pa tudi pri vlažnih ekcemih; deluje krepilno in pomirja pretirane, z alergijo izzvane oksidativne procese.

Odmerjanje in trajanje jemanja ter varnost Schüsslerjevih soli

Trajanje jemanja Schüsslerjevih soli je odvisno od izpraznjenosti zalog celičnih mineralov in pomembno je, da zaloge napolnimo dolgoročno. Pri akutnih težavah jemljemo tableto za tableto Schüsslerjeve soli v cca 2-5 minutnih razmakih dokler težava ne izzveni, nadaljujemo pa še 3-4 dni s cca 3-4 tbl na dan, da zapolnimo zaloge. Kronične težave nagovarjamo z odmerkom 6-10 tbl izbrane soli dnevno, preventivno pa jemljemo 3 – 6 tbl dnevno, vsaj 4-6 tednov.

Priporočeno število zaužitih tablet kompleksa Schüsslerjevih soli je višje v primerjavi s priporočenim številom zaužitih tablet posamezne osnovne Schüsslerjeve soli, saj je vsebnost

posameznih soli združenih v kompleksu nižja. Odrasli in otroci starejši od 12 let naj zaužijejo med 20 in 30 tablet kompleksa dnevno, mlajši do 12 let pa 10 do 15 tablet dnevno.

Ljudje z močnimi alergijami naj Schüsslerjeve soli začno jemati zgodaj v letu (že v zimskih mesecih) in naj jih jemljejo na daljši rok. Tako zaloge mineralov ne bodo padle pod kritično vrednostjo, kar je osnova za lajšanje simptomov kronične alergije in alergijske astme ter za zmanjšanje dovzetnosti za alergije.

Schüsslerjeve soli se lahko varno uporablja v vseh starostnih obdobjih, tudi pri dojenčkih, malčkih, nosečnicah, doječih materah in starostnikih s pridruženimi boleznimi. Nimajo neželenih učinkov, niti kontraindikacij, pa tudi predoziranje ni mogoče.

Viri:

  1. Handbuch der Biochemie nach Dr. Schüssler/4th Edition/Haug/2006, Thomas Feichtinger, Elisabeth Mandl, Susana Niedan-Feichtinger.
  2. Biochemie nach Dr. Schüssler/3rd Edition/Deutscher Apothekerverlag/2011, Müller-Frahling, Kasperzik.
  3. Das große Praxisbuch der Schüßlertherapie, E. Tichy – K. Tichy,  Johannes Sonntag Verlagsbuchhandlung GmbH, Stuttgart 2001, Haug Verlag, 3.predelana izdaja.
  4. Praxis der Biochemie nach Dr. Schüßler das Repertorium, 4. predelana in razširjena izdaja, Thomas Feichtinger und Susana Niedan-Feichtinger, Haug Verlag.
  5. Biochemie nach Dr. Schüßler bei Hauterkrankungen und Allergien, Thomas Feichtinger, Susana Niedan-Feichtinger und Julia Schulze-Kroenig.
  6. Lehrbuch der Biochemie, Dr. Kurt Hickethier, Charlotte Depke Verlag, 10. izdaja 1994. Handbuch der Dr. Schüsslerschen Biochemie, Die Dr. Schüsslersche Biochemie, eine wissenschaftliche Ionen-Reiz_Konstitution- und Nährsalzlehre, Herman Deters, Dr. Madaus & Co. Verlag, 1926 Radeburg.
  7. V utripu življenja: Minerali dr. Schüsslerja, M. Müller-Frahling, Inštitut za podporo zdravju 2019
  8. Izobraževalno gradivo Inštituta za podporo zdravju
  9. Spletna stran Inštituta za podporo zdravju, https://www.podporazdravju.si/, uporabljeno 03/2022
Schusslerjeve soli pri alergiji