Farmacevt svetuje

Povišana telesna temperatura

Telesna temperatura kaže na stanje organizma. Normalno telesno temperaturo imenujemo tudi bazalna. Človeško telo je zmožno, da izgubo toplote nadomesti s proizvodnjo toplote in obratno. Tako vzdržuje telesno temperaturo. Človek brez oblačil se lahko prilagodi temperaturi okolja med 13 in 60°C v suhem zraku, ne da bi se njegova bazalna temperatura spremenila za več kot 1°C. Proces termoregulacije se začne, ko  se temperatura okolja dvigne nad 33 ali pa pade pod 27 °C.

Telesna temperatura je pri posameznikih različna. Nanjo vplivajo številni dejavniki: spol, rasa, starost, zaužita hrana, telesna vadba, čustveno stanje in pri ženskah menstrualni cikel.

O povišani telesni temperaturi govorimo, kadar je temperatura nad normalno vrednostjo, ki je pri odraslih med 35,6°C in 37,7°C. Povišana telesna temperatura ali vročina je simptom, ki največkrat nastane, ko se organizem bojuje proti bolezni. Pri otrocih je normalna vrednost odvisna od starosti in je lahko celo nekoliko višja kot pri odraslem. O vročini pri otroku govorimo, ko je temperatura, merjena pod pazduho preseže 37,2°C, merjena v ušesu 37,5°C in v ritki 38°C.

Vročino prepoznamo z naslednjimi simptomi in znaki:

 • občutek toplote ali hladu,
 • koža se segreje in postane topla, lahko se začnemo tudi potiti,
 • utrujenost in oslabelost (zelo pogosto pri temperaturi nad 38,8 °C),
 • tresenje,
 • mrazenje,
 • občasno se pojavi glavobol, ki je pogostejši pri otrocih.

Vročina nad 39,0 °C lahko pri majhnih otrocih povzroča vročinske krče, še posebej med 18. mesecem in 3. letom starosti.

Kako si lahko pomagamo sami?

Povišano telesno temperaturo lahko znižamo ali si izboljšamo počutje, če pijemo večje količine tekočine, se oprhamo z mlačno vodo, si dajemo mlačne obkladke na čelo, zapestja in gležnje, počivamo in prezračimo sobo večkrat na dan za 20 minut.

Za samozdravljenje povišane telesne temperature lahko uporabimo zdravila za lajšanje bolečine in zniževanje telesne temperature (acetilsalicilna kislina in paracetamol), nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (ibuprofen, naproksen) ali kombinirana zdravila. Za pomoč pri izbiri ustreznega zdravila se obrnite na zdravnika ali lekarniškega farmacevta.

Kako lahko pomagamo otroku s povišano telesno temperaturo?

Otroku lahko povišano temperaturo znižujemo z mlačnimi kopelmi, mlačnimi ovitki ali prebrisavanjem z mlačno vodo. Hrana naj vsebuje veliko tekočine, naj bo vitaminsko in kalorično bogata (npr. juhe, čaji, kompoti). Ne priporočamo hrane, ki napenja, je bogata s sladkorjem in ne preveč mleka. Hrano naj otrok zaužije večkrat na dan v manjših obrokih.

Mlačne kopeli: otroka golega položimo v kad, napolnjeno z vodo, ki je segreta na 36-37 °C, nato je postopoma ohlajamo z dodajanjem hladne vode do temperature med 29 in 34 °C. Po nekaj minutah otroka vzamemo iz kadi, ga obrišemo do suhega in ga oblečemo v sveže perilo.

Mlačni ovitki: otroka slečemo in zavijemo v rjuho, ki smo jo prej namočili v mlačno vodo in oželi. Čez ovitek ga pokrijemo s suho rjuho in počakamo nekaj minut. Postopek lahko 2- do 3-krat ponovimo. Nato otroka dobro obrišemo, oblečemo in položimo v posteljo.

Prebrisavanje z mlačno vodo: voda naj ima 29-32 °C. Otroka z namočeno krpo postopno prebrišemo po vsem telesu. Lahko pustimo obkladek na čelu in preko nog. Postopek lahko večkrat ponovimo, nato otroka obrišemo, oblečemo in položimo v posteljo.

Kako ukrepati ob vročinskih krčih?

 • Otroka zavarujte z blazinami, da se ne poškoduje.
 • Položite ga na bok, da se ne bo zadušil, če bo bruhal.
 • Slecite ga in ga hladite z mlačnimi ovitki in prebrisavanjem.
 • V črevo vstavite svečko za zniževanje telesne temperature. Učinek nastopi po določenem času.
 • Če je otrok že imel vročinski krč, mu iztisnite v črevo zdravilo za pomiritev krčev, ki ga vam je zdravnik predpisal na recept, in krči bodo prenehali.

V kolikor se krči pojavijo prvič, se ponavljajo pogosto, so enostranski ali če trajajo več kot minuto in ne popuščajo, mora otroka pregledati zdravnik.

Zdravnika obiščite v primeru:

 • če vročina ne mine v 3 dneh,
 • če je vročina nad 39°C (merjena pod pazduho),
 • če se stanje slabša,
 • če ste noseči ali dojite,
 • če ste stari nad 65 let,
 • če je otrok star manj kot 3 mesece.

Leja Nosan, mag.farm.

povišana telesna temp