Farmacevt svetuje

NARAVNO NI VEDNO VARNO

Ljudje se radi za lajšanje težav in zdravljenje vse bolj vračamo k naravi, zato uporaba izdelkov rastlinskega izvora narašča tudi v Sloveniji. K temu veliko prispeva dostopnost informacij na svetovnem spletu in množično oglaševanje. Zdravilne rastline se uporabljajo v zdravilih, prehranskih dopolnilih in kozmetičnih izdelkih.

Zdravila rastlinskega izvora se po slovenski in evropski zakonodaji uporabljajo za zdravljenje in preprečevanje bolezni ter je tisto zdravilo, ki kot učinkovino vsebuje eno ali več rastlinskih snovi in/ali pripravkov rastlinskega izvora. Pripravki rastlinskega izvora so pridobljeni z obdelavo rastlinskih snovi (ekstrakcija, destilacija, stiskanje, frakcioniranje, prečiščevanje, koncentriranje ali fermentacija). To so zdrobljene ali uprašene rastlinske snovi, tinkture, ekstrakti, eterična olja, iztisnjeni sokovi in pridobljeni izločki.

Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno posameznikovo prehrano in ne zdravijo ali preprečujejo bolezni ter bolezenskih stanj. Ne ustrezajo definiciji zdravil in praviloma ne smejo vsebovati sestavin s farmakološkim učinkom in v količinah, ki imajo zdravilno delovanje.

Kozmetični izdelki so snovi ali zmesi, ki so namenjene nanosu na lasišče, kožo, ustnice in zunanji predel splovil ali stiku z zobmi in ustno votlino. Njihov namen je čiščenje, odišavljenje, spreminjanje njihovega videza, njihovega varovanje, ohranjanje v dobrem stanju ali korekcija telesnega vonja.

Tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora so tista zdravila rastlinskega izvora, ki so v medicinski uporabi že najmanj 30 let, od tega najmanj 15 let v Evropski uniji. Podatki o tradicionalni uporabi zdravila morajo biti zadostni, pri čemer mora biti dokazano, da zdravilo ni škodljivo v določenih pogojih uporabe. Učinkovitost zdravila je verjetna na podlagi dolgotrajne uporabe, izkušenj. Imeti smejo samo take indikacije in način uporabe, ki so primerni za samozdravljenje. Na škatlici morajo imeti označeno, da gre za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora za navedeno področje uporabe, ki temelji izključno na podlagi dolgotrajnih izkušenj.

Ni vse varno, kar je naravno

Ljudje povezujemo naravno z varno, neškodljivo ali manj škodljivo v primerjavi z zdravili sinteznega izvora. Pa vendar temu ni tako! Pomembno je vedeti, da tudi zdravila rastlinskega izvora imajo tveganja za zdravje in neželene učinke.

  • Tudi zdravilne rastline in zdravila rastlinskega izvora lahko vstopajo v interakcijo (medsebojno delovanje) z drugimi zdravili. Najbolj znana zdravilna rastlina je šentjanževka. Druge so še npr. česen, ginko, ginseng.
  • Pri marsikateri rastlini, ki je dolgo časa veljala za varno, so odkrili neželene učinke. Npr. lapuh, gabez, vrednik in repuh so toksični za jetra, podraščec povzroča raka in je toksičen za ledvica.
  • Izdelki so neustrezne kakovosti. Pogosto so lahko vsebujejo sledi težkih kovin, pesticidov, mikroorganizmov, strupenih rastlin ali pa imajo dodane ponarejene sintetične sestavine. Ustrezna izbira semenskega materiala, izbira najustreznejšega mesta gojenja oziroma ustrezno geografsko poreklo, izbira časa setve, žetve oziroma spravila, nadzorovana (ne)uporaba kemičnih zaščitnih sredstev (pesticidi, herbicidi) ter nadzorovani pogoji sušenja in skladiščenja vplivajo na kakovost izdelkov z zdravilnimi rastlinami.
  • Pri izdelkih, ki vsebujejo eterična olja, pogosto prihaja do alergijskih reakcij.
  • Zaradi napačne uporabe, prevelikega odmerjanja in neupoštevanja potrebnih opozoril in previdnostnih ukrepov lahko prihaja do neželenih učinkov.
  • Za mnoga zdravila rastlinskega izvora ni opravljenih ustreznih kliničnih študij, ki bi dokazovale njihovo učinkovitost.
  • Nepravilno izbran izdelek lahko poslabša bolezensko stanje in podaljša postavitev diagnoze.

Zdravilne rastline torej lahko torej uporabljamo kot zdravila rastlinskega izvora, prehranska dopolnila ali pa si sami pripravimo sveže ali posušene zdravilne rastline in izvlečke iz njih. Pri odločitvi za uporabo bodimo čimbolj kritični in racionalni, pri čemer preverite, če izbrani izdelek zdravilo rastlinskega izvora, tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, prehransko dopolnilo ali kozmetični izdelek. Kozmetične izdelke in prehranska dopolnila pogostokrat oglašujejo z učinki, značilnimi za zdravila: torej da lajšajo in preprečujejo bolezni in bolezenska stanja. Preberite deklaracijo, saj so navadno navedene informacije na njih bolj verodostojne od promocijskega materiala in ustne propagande. Pred nakupom takih izdelkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Leja Nosan, mag. farm.

lokvanj