Farmacevt svetuje

KRONIČNO VENSKO POPUŠČANJE

V Sloveniji so bolezni ven pogoste, saj je kronična bolezen ven prisotna pri polovici prebivalstva, kar pri desetini ljudi pa govorimo o kroničnem venskem popuščanju. Bolezni ven potekajo kronično in nezdravljene napredujejo.

Kaj je kronično vensko popuščanje?

Pri kroničnem venskem popuščanju gre za motnje venskega obtoka in za stalno povišan tlak v nogah, ki je posledica oslabljenega vezivnega tkiva venske stene in nepravilnega delovanja venskih zaklopk. Tako kri ne teče normalno proti srcu navzgor, ampak zastaja v venah. Stene ven se razširijo, venske zaklopke pa se razmaknejo.

Med simptome kroničnega venskega popuščanja uvrščamo bolečine, srbenje, pekoče bolečine, občutek toplote na koži, občutek težkih in napetih nog, krče, nemirne noge, otekanje in utrujenost nog. Pogostost znakov kroničnega venskega popuščanja pa se s starostjo in napredovanjem bolezni povečuje. Znaki so lahko metličaste vene, mrežaste vene (varice ali krčne žile), otekline, kožne spremembe (temnejša obarvanost) in venska razjeda.

Na obolenje ven nas lahko opozarjajo zvečer težke in utrujene noge, če dlje časa stojimo, občutek napetosti in pritiska v nogah in gležnjih ter zvečer otečeni gležnji, ki so posledica izlitja tekočine v tkivo v okolico.

Kako si lahko pomagamo sami?

S spremembo načina življenja sicer nastanka krčnih žil ne moremo preprečiti, lahko pa vplivamo na kakovost življenja in težave omilimo. Sami lahko ukrepamo z:

 • gibanjem nog: večkrat na dan kratka hoja, gibanje s stopali, na potovanjih vsake pol ure;
 • izbiro primernejšega športa, npr. gimnastika, kolesarjenje, golf, ples, plavanja (športi, kot so tenis, skvoš, nogomet, rokomet, košarka so odsvetovani);
 • izogibanjem toploti (sončenje, solarij, savna, vroče kopeli, grelne blazine);
 • hladnimi kopeli in hojo po hladni vodi;
 • primernimi oblačili (ne nosite nogavic, ki stisnejo v zgornjem delu, preozkih hlač, pasov);
 • primernimi čevlji (peta 3-4 cm);
 • urejanjem prebave in zmanjšanjem telesne mase;
 • masažo nog od stopal proti stegnom;
 • uporabo preventivnih kompresijskih nogavic.

Zdravljenje kroničnega venskega popuščanja

Izbira metode zdravljenja je odvisna od stopnje kroničnega venskega popuščanja in od velikosti krčnih žil.

 • Kompresijsko zdravljenje: gre za osnovno zdravljenje, ki je lahko samostojno ali kot podpora drugim metodam. Načeloma vse bolnike zdravijo s kompresijskimi nogavicami, saj tako blaži simptome in prepreči napredovanje bolezni.
 • Zdravljenje z venoaktivnimi zdravili: flavonoidi učvrstijo vensko steno; potrebno je jemanje redno in dalj časa (vsaj 3 mesece).
 • Sklerozantno zdravljenje: v obolelo veno se vbrizga sklerozantno sredstvo, ki povzroči zlepljanje obolele vene. Ta v nekaj tednih izgine. Izvaja se pri odpravljanju manjših varic (do 5 mm) v kombinaciji s kompresijskim zdravljenjem.
 • Zdravljenje z laserjem: z laserskim žarkom pride do koagulacije vene. Zdravljenje je primerno za manjše varice v kombinaciji s kompresijskim zdravljenjem.
 • Operativno zdravljenje: z različnimi operativnimi postopki v lokalni ali splošni anesteziji odstranijo del ali celotno obolelo veno. Metoda je primerna za debele varice. Dopolnjuje jo kompresijsko zdravljenje.
 • Laserska operacija: žilni kirurg v lokalni anesteziji z laserskim žarkom koagulira veno in jo izloči iz obtoka. Po posegu pacient obuje kompresijsko nogavico in odide domov.

Medicinske kompresijske nogavice

Medicinske kompresijske nogavice so učinkovit in nujen pripomoček pri zdravljenju venskih obolenj. Nogavico vam za kompresijsko zdravljenje predpiše zdravnik. Prav tako določi kompresijsko stopnjo in dolžino. Nogavice so razvrščene v 4 kompresijske razrede.

Kompresija ali pritisk je najmočnejša v gležnju in pojenja navzgor. Merimo jo v enotah za tlak (mm Hg ali kPa), Den je samo teža tkanine.

Nogavice so na voljo v različnih dolžinah, velikosti in modelih: dokolenke, nogavice do dimelj, hlačne nogavice, nogavice s pasom za eno nogo in za nosečnice. Za nekatere paciente nogavic izdelajo po meri.

Pacientu, ki se prvič srečuje z nošenjem kompresijskih nogavic, v lekarni razložimo in ga naučimo o pravilnem obuvanju, sezuvanju in vzdrževanju nogavic.

Kaj moramo vedeti pred prihodom na meritev nog?

Na meritev nog se je potrebno predhodno prijaviti, saj se meritve izvajajo samo v jutranjih urah, ko je  noga še spočita in čim manj otečena. Na meritev je potrebno prinesti obrazec ali izvid specialista za venska obolenja iz katerega sta razvidni kompresija in dolžina nogavice.

Obrazec ali izvid mora biti opremljen z žigom in podpisom zdravnika, ki je napotil osebo na meritev nog.

Obuvanje in vzdrževanje kompresijskih nogavic

Tudi na poskusno obuvanje kompresijskih nogavic, ki se prav tako izvaja sam zjutraj, se je potrebno predhodno naročiti. Noga mora biti spočita in čim manj otečena. Obuvanje poteka s pomočjo svilene stopalke in rokavic s profilom, ki so namenjene obuvanju kompresijskih nogavic.

Svilena stopalka olajša obuvanje nogavice čez stopalo in gleženj. Rokavice za obuvanje kompresijskih nogavic morajo imeti grob profil, saj le ta omogoča dober oprijem. Gladke gumijaste rokavice, ki se uporabljajo v gospodinjstvu niso primerne za obuvanje kompresijskih nogavic.

Kompresijske nogavice obujte le zjutraj, še preden vstanete iz postelje. Kompresijsko nogavico se nosi samo čez dan, zvečer jo je potrebno sezuti in noge negovati s kremo. Izjemoma se kompresijska nogavica nosi tudi ponoči, kadar gre za operativni poseg. Takrat se upoštevajo navodila zdravnika, ki opravi operativni poseg.

Priporoča se ročno pranje nogavic s sredstvi za pranje perila, ki ne vsebujejo mehčalcev. Pri pranju se ne sme uporabljati vroče vode. Mokre kompresijske nogavice se zavije v brisačo, tako da brisača vpije čim več vlage. Zavite kompresijske nogavice posušite na ravni površini ob radiatorju. Ne priporoča se sušenje na stojalu za perilo, kjer bi nogavice visele.

Nikoli se jih ne sme sušiti na soncu, na radiatorju ali v sušilcu. Za pranje nogavic se lahko občasno uporabi tudi pralni stroj. V tem primeru je potrebno izbrati program za občutljivo perilo in najmanjšo možno temperaturo.

Kompresijske nogavice je potrebno skladno z navodili proizvajalca v določenem obdobju tudi zamenjati (npr. 6 mesecev). Pri redni uporabi in pranju kompresijskih nogavic čez čas kompresija oslabi.

Preventivne kompresijske nogavice

Preventivne kompresijske nogavice se priporočajo v primeru, da imamo blage simptome brez bolečin ali krčev in znakov kroničnega venskega popuščanja. Priporočamo jih tudi pri daljših potovanjih, predvsem z letalom, za preprečevanje nastanka otekline in globoke venske tromboze. Navadne preventivne kompresijske nogavice ustvarijo tlak 18 mm Hg na gleženj in 8 mm Hg na stegno. Tudi pri preventivnih nogavicah je treba določiti njihovo velikost z meritvami obsega nog na različnih mestih.

Za posvet se lahko oglasite tudi v naši lekarni. Vabimo vas, da se v torek, 21.11.2023, med 9. in 12. uro oglasite v Lekarni Krško, kjer bomo izvajali meritve venskega pretoka.

Pripravila:

Leja Nosan, mag.farm.

obvestilo-nislike