Farmacevt svetuje

Kaj je homeopatija?

Homeopatija je način zdravljenja, ki bolnika obravnava celostno. Homeopatsko zdravilo v organizmu ponovno vzpostavi ravnovesje, ki se je porušilo zaradi bolezni. Na ta način se krepi imunski sistem, ter vzpostavlja in vzdržuje naše dobro počutje.

Beseda homeopatija izvira iz grščine in pomeni »podobno trpljenje«. Temeljno delovanje homeopatije je zajeto v latinskem izreku: Similia similibus curentur, kar pomeni »podobno naj se zdravi s podobnim«. Pri homeopatskem zdravljenju tako poiščemo podobnosti med bolezenskimi znaki in učinkovanjem homeopatskega zdravila. Homeopatijo je že pred 200 leti v praksi utemeljil in potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755 – 1843).

Homeopatija je lahko učinkovita kot samostojna metoda zdravljenja. Uporabimo jo lahko tudi kot dopolnilo konvencionalni terapiji in kot podporno zdravljenje pri hudo bolnih pacientih, kjer ozdravitve ne moremo pričakovati, lahko pa blažimo bolnikove težave. Homeopatska zdravila lahko varno uporabljamo tudi pri najbolj občutljivih skupinah ljudi, pri nosečnicah, novorojenčkih, doječih materah in tudi pri starejših, ki jemljejo številna „klasična“ zdravila.

 Nasveti za shranjevanje in uživanje homeopatskih zdravil

Homeopatske kroglice raztopimo v ustih pod jezikom ali pa v kozarcu vode in popijemo. Homeopatskih zdravil ne smemo uživati skupaj s hrano (upoštevati je potrebno vsaj 20 minutni razmak), enako velja tudi za umivanje zob. Od zdravnika predpisana zdravila vzemimo uro pred ali po zaužitju homeopatskega zdravila. Med homeopatskih zdravljenjem se izogibamo uživanju metinega in kamiličnega čaja, mentola ter kofeina. Potrebno se je izogibati stiku kroglic s kovino. Kroglic, ki so namenjene posamezniku, naj se drugi ne dotikajo, homeopatskih kroglic ne vračamo nazaj v stekleničko.
Homeopatska zdravila shranjujemo oddaljeno od umetnega sevanja, sončnih žarkov, močnih vonjav in vlage.

Odmerjanje homeopatskega zdravila je individualno. Magistre farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije vam bomo z veseljem svetovale.

 Saša Kralj, mag.farm.

obvestilo-nislike