Farmacevt svetuje

IZMERITE SI KRVNI TLAK IN GA NADZIRAJTE!

Zvišan krvni tlak ali arterijska hipertenzija je bolezen, ki navadno ne povzroča težav. V Sloveniji ga ima skoraj polovica odraslih. Mnogi sploh ne vedo, da imajo zvišan krvni tlak, ali pa stanja ne jemljejo dovolj resno. Čeprav bolezen ne boli in je ne čutimo (poteka nemo), jo je treba zdraviti. Če tega ne storimo, obstaja večja verjetnost za pojav možganske kapi, odpovedi srca, ledvic in drugih zapletov.

Z rednimi meritvami lahko pripomoremo k hitrejšemu prepoznavanju in zdravljenju krvnega tlaka.

Kaj je krvni tlak?

Krvni tlak  je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Višino krvnega tlaka določata višja vrednost ali sistolični tlak (tlak v arterijah med srčnim utripom, ko se srce skrči in iztisne kri v ožilje) in nižja vrednost ali diastolični tlak (tlak v arterijah med dvema utripoma, v času, ko srce miruje). Vrednosti izražamo v milimetrih živega srebra (mm Hg).

Merjenje krvnega tlaka doma

Spremljanje krvnega tlaka doma ima več prednosti: zgodnje odkrivanje zvišanega krvnega tlaka (na podlagi meritev doma je postavitev diagnoze hitrejša), pomoč pri zdravljenju (npr. ali zdravila in spremembe življenjskega sloga učinkujejo) in izboljšanje nadzora povišanega krvnega tlaka (večja motiviranost za nadzor krvnega tlaka z ustrezno dieto, telesno aktivnostjo in zdravili).

Krvni tlak doma je običajno nižji kot v ambulanti. Tako se meritev v ambulatni 140/90 mm Hg ujema z doma izmerjenim krvnim tlakom 135/85 mm Hg.

Še bolj optimalno je, da je vrednost krvnega tlaka pod 120/80 mm Hg. Pri meritvah krvnega tlaka nam ena sama meritev ne pove veliko, pomembnejše je povprečje meritev v določenem časovnem obdobju.

CILJNA VREDNOST KRVNEGA TLAKASISTOLIČNI KRVNI TLAK (mm Hg) DIASTOLIČNI KRVNI TLAK (mm Hg)
V ambulantipod 140in/alipod 90
Doma pod 135in/alipod 85

 

Navodila za pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Krvni tlak si izmerimo zjutraj, kmalu potem ko vstanemo, in zvečer pred spanjem.

Pred meritvijo pol ure ne zaužijte obroka, prave kave, ne kadite in ne uživajte alkohola. Krvnega tlaka si ne merite kmalu po naporu ali zaužitju zdravil. Opravite fiziološke potrebe (izpraznite mehur in odvajajte blato), saj stiska zvišuje krvni tlak. Pripravite si pisalo in papir za zapis krvnega tlaka ter vsaj 5 minut udobno počivajte.

Med meritvijo bodite čimbolj sproščeni, ne govorite, ne poslušajte sogovornika ali radija in ne glejte televizije. Manšeto namestite na ustrezno mesto. Pri manšeti za nadlaket naj bo povezovalna cevka na notranji strani komolca (sredina manšete je tako nad nadlaktno odvodnico). Manšeta naj ne bo nameščena preohlapno ali pa pretirano čvrsto – pod njo naj bo prostora za prst. Meritev vedno izvedemo na isti nadlakti. Sedite na stolu, udobno naslonjeni na hrbet, s stopali, ki počivajo na tleh. Noge ne smejo biti prekrižane. Med meritvijo mora biti manšeta v višini srca. Roka z manšeto mora počivati v udobnem položaju. Krvni tlak izmerite dvakrat zapored z 1-2 minutnim presledkom, zlasti če so izmerjene vrednosti zvišane.

Takoj po meritvi v beležnico zapišite datum in čas meritve, vrednost krvnega tlaka in srčnega utripa ter morebitne posebnosti.

Lepo vabljeni na meritve krvnega tlaka, ki bodo v  lekarni Krško: 15.5., 16.5., 17.5. in 19.5. med 15. in 19. uro ter 20.5. med 8. in 12. uro in v lekarni Kostanjevica od 15.5. do 16.5. med 14. in 17. uro!

Leja Nosan, mag.farm.

merjenje krvnega tlaka