Farmacevt svetuje

Erektilna disfunkcija (impotenca) – niste sami in edini!

Spolnost je pomemben del našega življenja. Vpliva na naše počutje, zdravje, na odnose med partnerjema in odnose v naši družbi. Ko se staramo, se spreminja tudi naša spolna aktivnost.

Kaj je erektilna disfunkcija, njeni simptomi in kako nastane?

Pri erektilni disfunkciji (impotenca, motnje erekcije) gre za trajno in ponavljajočo se motnjo, pri kateri moški spolni ud (penis) ne otrdi ali pa otrdi in ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna aktivnost. Ob erekciji moški dosega in ohranja čvrstost ves čas spolnega odnosa. Erektilna disfunkcija prizadene veliko moških v raznih življenjskih obdobjih. Po nekaterih podatkih ima vsaj polovica moških po 40. letu težave z erekcijo, samo vsak 10. moški pa poišče ustrezno zdravniško pomoč.

Vsakemu moškemu se lahko zgodi, da občasno nima erekcije. Vzroki so lahko različni: bolezni (sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, zvišana koncentracija maščob v krvi, debelost), stres, utrujenost, prekomerno zaužitje alkohola in kajenje.

Penis sestavljajo gobasto tkivo, ožilje in živčevje. Ob ustreznem draženju (psihičnem ali fizičnem) žile po živčevju dobijo signal, da se razširijo in omogočijo, da kri napolni tkivo. Nato ud otrdi. O motnjah erekcije govorimo, ko pride do nepravilnega delovanja erektilnega mehanizma. Zaradi tega se otrdelost spolnega uda težko vzpostavi in/ali težko vzdržuje za zadovoljiv spolni odnos.

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Zdravljenje se začne z obiskom zdravnika, ki vam izbere in predpiše najprimernejše zdravilo. Na prvem mestu je med številnimi oblikami zdravljenje v obliki tablet in kapsul. V kolikor le-ta ni uspešna, se lahko uporabijo druge metode zdravljenja (injiciranje zdravila v penis, vakuumsko zdravljenje, pri katerem se prečrpava kri v penis in se tam nekaj časa zadrži, in vstavitev proteze v penis).

Prehranska dopolnila niso primerna za zdravljenje motnje erekcije!

Erektilna disfunkcija je namreč simptom in ne bolezen. Lahko je zgodnji in opozorilni znak za bolezni srca in ožilja. Na trgu je veliko naravnih izdelkov, ki vsebujejo aminokisline, zdravilne rastline in rastlinske izvlečke ter hormone. Prehranska dopolnila uvrščamo med živila in le-ta niso namenjena zdravljenju in odpravi težave, ampak dopolnitvi prehrane, kadar hranil ne moremo zadosti vnesti s hrano. Nimajo dokazanega zdravilnega učinka, njihova vsebnost pa lahko odstopa od navedenih vrednosti in posledično so lahko za naše zdravje nevarni.

Prednost zdravil so preverjena učinkovitosti, varnost in kakovost.

Kako si lahko pomagate sami?

  • Redno se gibajte in vzdržujte telesno maso.
  • Izogibajte se prekomernemu pitju alkoholnih pijač.
  • Uživajte zdravo prehrano.
  • Če ste redni kadilec, opustite kajenje.

Težava je precej pogosta, a se marsikateri moški še vedno ne pogovarja o njej. Zaupajte svoje težave partnerki, pogovorite pa se lahko tudi s svojim zdravnikom ali farmacevtom v naši lekarni.

Leja Nosan, mag.farm.

logo_lekarnakrsko