Farmacevt svetuje

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA – TIHI UBIJALEC

Krvni tlak je tlak ali sila krvi, ki pritiska na žilno steno odvodnic (arterij) in s katero srce potisne kri po celem telesu. Ta tlak je nujen za pretok krvi po celem telesu.

O povišanem krvnem tlaku ali hipertenziji govorimo, kadar je vrednost sistoličnega (zgornjega) tlaka 140 mm Hg ali več in/ali vrednost diastoličnega (spodnjega) tlaka 90 mm Hg ali več.

Povišan krvni tlak imenujemo tihi ubijalec, saj najpogosteje povzroča škodo, težav pa ne občutimo. Tako si je težko predstavljati, da nam bolezen lahko škoduje, in jo zlahka zanemarimo. Bolezen pomeni povečano tveganje za možgansko kap, ledvično bolezen, bolezni srca in ožilja.

Zvišan krvni tlak je pogost pojav, ki se lahko pojavi pri komerkoli. Približno 25 % odraslih ljudi po vsem svetu ima zvišan krvni tlak – približno milijarda ljudi. Ker je tako pogost, je pomembno, da si ga redno kontroliramo. Pri starejših je pogostnost zvišanega krvnega tlaka še večja, ugotavljamo ga pri več kot 50 % starejših od 60 let. V praksi so opazili, da je arterijska hipertenzija pogostejša pri osebah, ki imajo v družini ledvično in/ali sladkorno bolezen, in pri osebah, ki imajo v družini arterijsko hipertenzijo. Krvni tlak pa se lahko poviša tudi med nosečnostjo in ob jemanju nekaterih zdravil (npr. kontracepcijskih tabletk).

Preprečevanje nastanka arterijske hipertenzije

Zdrav življenjski stil  je najpomembnejši način, da preprečimo naraščanje krvnega tlaka. Upoštevajmo naslednje enostavne ukrepe:

  • vzdržujmo primerno težo,
  • zmanjšajmo vnos kuhinjske soli,
  • jejmo več svežega sadja in zelenjave,
  • zmanjšajmo vnos alkohola,
  • opustimo kajenje,
  • redno se gibajmo, vsaj 3-krat tedensko.

 

Zdravljenje arterijske hipertenzije

Povišan krvni tlak je potrebno zdraviti. Zdravnik se bo glede na vašo vrednost krvnega tlaka odločil, ali je potrebno stanje zdraviti z zdravili. Vsekakor nam bo priporočil zdrav življenjski slog – ustrezna zdrava prehrana (uporaba sveže zelenjave in sadja, polnozrnatih živil, zmanjšan vnos soli, maščob in sladkorja), redna telesna vadba, opustitev kajenja in uživanja alkohola ter zmanjšan vnos kofeina. Zdravljenje zvišanega krvnega tlaka je doživljenjsko, saj ga ne moremo pozdraviti, lahko ga k večjemu le uredimo.

Za zdravljenje hipertenzije obstaja več različnih skupin zdravil. Vaš zdravnik bo za vas izbral najprimernejše antihipertenzivno zdravilo v ustreznem odmerku. Za učinkovito znižanje krvnega tlaka je potrebno jemati zdravila tako, kot je predvidel vaš zdravnik, in sodelovanje: vas in zdravnika. Hkrati pa upoštevamo priporočila za zdrav življenjski slog.

Osnovni cilj za urejen krvni tlak je krvni tlak, izmerjen v ambulanti, pod 140/90 mm Hg. Če imate še sladkorno ali ledvično bolezen, potem je vaš ciljni krvni tlak okrog 130/80 mm Hg. Pri meritvah krvnega tlaka doma je le-ta normalen, če je nižji od 135/85 mm Hg.

Pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Krvni tlak si pri samomeritvah običajno izmerimo zjutraj, kmalu potem ko vstanemo in zvečer pred spanjem.

Pred meritvijo pol ure ne zaužijte obroka, prave kave, ne kadite in ne uživajte alkohola. Krvnega tlaka si ne merite kmalu po naporu ali zaužitju zdravil. Opravite fiziološke potrebe (izpraznite mehur in odvajajte blato), saj stiska zvišuje krvni tlak. Pripravite si pisalo in papir za zapis krvnega tlaka ter vsaj 5 minut udobno počivajte.

Med meritvijo bodite čimbolj sproščeni, ne govorite, ne poslušajte sogovornika ali radija in ne glejte televizije. Manšeto namestite na ustrezno mesto. Pri manšeti za nadlaket naj bo povezovalna cevka na notranji strani komolca (sredina manšete je tako nad nadlaktno odvodnico). Manšeta naj ne bo nameščena preohlapno ali pa pretirano čvrsto – pod njo naj bo prostora za prst. Meritev vedno izvedemo na isti nadlakti. Sedite na stolu, udobno naslonjeni na hrbet, s stopali, ki počivajo na tleh. Noge ne smejo biti prekrižane. Med meritvijo mora biti manšeta v višini srca. Roka z manšeto mora počivati v udobnem položaju. Krvni tlak izmerite dvakrat zapored z 1-2 minutnim presledkom, zlasti če so izmerjene vrednosti zvišane.

Takoj po meritvi zapišite datum in čas meritve, vrednost krvnega tlaka in srčnega utripa ter morebitne posebnosti. Najbolje je, če imate za meritve krvnega tlaka beležnico ali liste, ki jih lahko dobite tudi pri svojem zdravniku ali v naši lekarni.

Povišan krvni tlak lahko okvari srce, žile, možgane in ledvice ter zelo poveča tveganje za večje srčno-žilne dogodke, možgansko kap in ledvične bolezni. Te bolezni pa so najpogostejši vzroki umrljivosti tako v Sloveniji kot v svetu. Skrb za srčno-žilno zdravje je zato zdaj še pomembnejša kot kadarkoli prej. Zdravljenje hipertenzije lahko znatno zmanjša tveganje za nevarne dogodke, vključno z zapleti zaradi različnih okužb.

Pomembno je, da svoj krvni tlak ohranite v območju normalnih vrednosti.

Naj možganska kap ali srčni infarkt ne bo prvo in edino opozorilo.

https://www.youtube.com/watch?v=Cv0JyhBg3A8&t=145s

Leja Zadravec, mag. farm.

 

Viri:

Združenje za arterijsko hipertenzijo (https://hipertenzija.org/)

Projekt Zakaj ti bije srce (https://zakajtibijesrce.si/)