Farmacevt svetuje

ALERGIJSKI RINITIS ALI SENENI NAHOD

Seneni nahod je alergijsko vnetje nosne sluznice, ki pomembno vpliva na kakovost življenja, preživljanje prostega časa in družabnega življenja, moti spanec, zmanjša delovno storilnost in povzroči izostanek v šoli. V kolikor se znaki in simptomi pojavljajo celo leto, so lahko povezani z alergeni doma ali v službi, govorimo o celoletnem alergijskem rinitisu ali celoletnem senenem nahodu; če pa so težave prisotne le s cvetnim prahom ali cvetenjem, govorimo o sezonskem alergijskem rinitisu ali sezonskem senenem nahodu.

Kakšni so znaki in simptomi?

Značilni simptomi in znaki so:

  • voden izcedek iz nosu
  • zamašen nos
  • kihanje
  • srbenje v nosu
  • vnetje in srbenje oči.

Tem se lahko pridružijo še glavobol, razdražljivost, spremembe počutja in slabša pozornost. Simptomi se pojavijo po izpostavitvi alergenu.

Kaj lahko naredimo sami?

Najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep za odpravo ali omilitev težav, kadar je to mogoče, je izogibanje alergenu. Redno izpirajte nos s fiziološko raztopino.

Pri sezonskem senenem nahodu redno spremljajte dnevne napovedi o pojavljanju in koncentraciji cvetnega prahu (http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/bio/). V času cvetenja se čim manj zadržujte na prostem, še posebej v lepem in vetrovnem vremenu. Priporočeno je vsakodnevno prhanje in umivanje las ter oblačil.

Alergijski rinitis lahko sami zdravite največ 7 dni. V tem času morajo simptomi in znaki popolnoma izginiti. Če se simptomi in znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, je potreben obisk zdravnika. Ob neustreznem zdravljenju lahko alergijski rinitis preide v alergijsko astmo. Prav tako obiščite zdravnika, če se pojavi težko dihanje, bolečina v ušesu, krvavitev iz nosu ali se težave pogosto pojavljajo.

Zdravila

Za zdravljenje alergijskega rinitisa so na voljo:

  • fiziološka raztopina,
  • antihistaminiki so na voljo tudi brez recepta v obliki tablet,
  • dekongestivi v obliki praškov in tablet,
  • dekongestivi v obliki kapljic in pršil za nos,
  • zdravila za zdravljenje alergijskega vnetja oči, ki so na voljo v obliki kapljic.

Z vprašanji in za nasvet za izbiro primernega izbora zdravil se lahko obrnete tudi na farmacevtke v naših lekarnah, ki bodo po pogovoru ugotovile vzrok vaših težav, preverile, ali gre res za alergijski rinitis, ocenile resnost težav ter svetovale uporabo zdravila brez recepta in druge ukrepe, ki lahko omilijo ali odpravijo težave.

Slovarček

Alergen – snov, ki povzroča občutljivost.

Antihistaminiki – zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv in zavirajo delovanje histamina, ki povzroča alergijski odziv.

Dekongestiv – zdravilo za zdravljenje oteklih sluznic, ki v nosu skrči žilice in s tem zmanjšuje pretok krvi v nosni sluznici in izločanje sluzi. S tem zmanjšujejo kihanje, izcedek iz nosu, srbenje nosu in olajšajo dihanje pri zamašenem nosu.

Leja Zadravec, mag.farm.