Farmacevt svetuje

AKUTNA HEMEROIDALNA BOLEZEN

Hemeroidi so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, kjer se nahaja pletež žil. Hemeroidni venski pletež je normalni preplet žil v zadnjiku. Razporejen je okrog zadnjičnega kanala in pripomore k normalnemu delovanju zadnjičnih zapiralk (zadrževanje blata, vetrov in sluzi). Gre za spremembo v venah. Hemeroidi se pogosteje pojavijo pri moških in starejših (izjema so nosečnice). Veliko ljudi ima hemeroide, vendar jim ne povzročajo težav. Po nekaterih ocenah pa naj bi imel težave s hemeroidi vsak drugi človek, starejši od 50 let.

V večini primerov gre za notranje hemeroide, ki ležijo znotraj mišice, ki zapira zadnjik. Zunanji hemeroidi so manjši venski pleteži v zunanjem delu zadnjika. Najpogosteje pride do nastanka strdka (tromboze) enega zunanjega hemeroidnega vozla, ki jo opazimo kot bolečo zatrdlino v zadnjiku (perianalna tromboza). Mnogokrat pacienti zmotno govorijo o zunanjih hemeroidih, saj gre pogosteje za notranji hemeroid, ki je zdrknil iz zadnjičnega kanala.

Hemeroidi se razvijejo le pri bolj občutljivih posameznikih. Precejšnjo vlogo ima dednost, saj je kakovost tkiva dedno pogojena. Težave s hemeroidi so pri posameznikih povezane s krčnimi žilami. Nastanek težav pospešijo še zaprtje, driska, stoječe delo, dvigovanje težkih bremen in nosečnost.

Med simptome in znake, ki jih lahko občutite in zaznate, sodijo:

 • svetlo rdeča kri na toaletnem papirju, ki se običajno pojavi na koncu odvajanja in ni v blatu,
 • pekoč občutek v predelu zadnjika, ki niha od zaznave toplote do vročine v zadnjičnem predelu,
 • vnetje v predelu zadnjika, ki se kaže kot bolečina, rdečina, toplota,
 • srbenje zadnjika, ki je najpogosteje takrat, ko so ti povečani in izstopijo iz zadnjičnega kanala,
 • sledovi razmazanega blata na perilu (znak napredovale bolezni),
 • bolečina, ki je posledica vnetja ali tromboze pri zunanjih hemeroidih,
 • zatrdline v zadnjiku se pojavijo, ko tkivo izstopi iz zadnjika.

 Stopnje težav s hemeroidi

Bolezensko povečanje hemeroidov delimo na štiri stopnje, ki so povezane z oceno počutja bolnika.

Hemeroidi prve stopnje niso vidni, dokažemo jih lahko le s pregledom notranjosti zadnjičnega kanala in jih lahko popolnoma pozdravimo.

Hemeroidi druge stopnje pri odvajanju blata zdrknejo iz zadnjičnega kanala, vendar se sami po krajšem času pomaknejo nazaj. Sami se ne pozdravijo.

Hemeroidi tretje stopnje sestavljajo eden ali več vozličkov in pri napenjanju zdrknejo iz zadnjične odprtine. Po odvajanju blata se ne vrnejo sami v zadnjični kanal. Potrebno je zdravljenje.

Hemeroidi četrte stopnje pomenijo poslabšanje bolezni toliko, da nam jih ne uspe več poriniti v zadnjični kanal. Pogosto pride do zapletov, samozdravljenje je neuspešno.

Kako si lahko pomagamo sami?

 • Prehrana: priporočljiva je hrana z veliko vlakninami, ki v črevesju nabreknejo in povečajo prostornino blata, izdelki iz polnozrnate moke, sadje in zelenjava, ki ne povzročata napenjanja. Uživajte zadosti tekočin in se izogibajte močno začinjeni hrani.
 • Izvajanje higiene: dobra higiena zmanjša težave v zadnjičnem predelu in preprečuje nastanek srbeža, vnetja in drugih simptomov. Po vsakem odvajanju blata si zadnjik umijte z vodo in blagim milom, lahko uporabite tudi čistilno peno, namenjeno higieni pri tej težavi. Ne uporabljajte pa odišavljenih robčkov. Učinkovite so tudi sedeče kopeli (običajne vodne kopeli ali kopeli z izvlečkom hrastove skorje). V kopeli lahko sedite 3- krat na dan po 15 minut. Kopel naj ima temperaturo 32 – 37 °C.
 • Navade ob odvajanju blata: navajanje na veliko potrebo ob istem času pripomore k redu. Sedenje na stranišču več kot 5 minut ni smiselno. Pritiskanje poveča pritisk v žilah in poslabša težave, prav tako poslabša hemeroide zaprtje, izogibanje veliki potrebi in zadrževanje blata.

POZOR!

Če imate simptome in zanke hemeroidov, najprej obiščite zdravnika, da ta prepozna in potrdi bolezen. Prav tako obiščite zdravnika, če opazite sledove krvi. K zdravniku se napotite še, če:

 • ste stari manj kot 12 let,
 • imate katero od kroničnih bolezni želodca ali črevesja, povezanih z možnostjo krvavitve,
 • imate v družini osebo, obolelo za rakom na črevesju,
 • imate v predelu zadnjika razjede, razpoke, polipe, tumor,
 • ste noseči ali dojite,
 • so priostni bolečina, krvavitev, sledi izločka na perilu, poslabšanje bolezenskih težav (močnejše srbenje, vnetje, krvni strdki).

 Samozdravljenje z zdravili in medicinskimi pripomočki

Za samozdravljenje so v lekarni na voljo različna zdravila v obliki tablet (učinkovine, ki krepijo stene žil) in mazil (lokalni anestetiki, učinkovine, ki ožijo steno žil, ki ugodno vplivajo na žile in jih varujejo ter učinkovine, ki zmanjšajo prepustnost površine kože ali sluznic in kapilar, učinkovine, ki povzročijo luščenje kože, učinkovine, ki lajšajo bolečino, delujejo adstringentno in protivnetno). Za nasvet in izbiro zdravila se obrnite na lekarniškega farmacevta.

Pripravila:

Leja Nosan, mag.farm.

obvestilo-nislike